Amikor a gyógyítónak is segítség kell...

Nov. 5, 2017

A történet több, mint 7 éve kezdődött, amikor friss házasként a nőgyógyászom közölte velem: 40 évesen korai klimax indul nálam (?)(!). Hogy is van ez? Nem értettem, pontosabban tudtam, csak nem sejtettem vagy valami hasonló sokk-ként éltem meg ezt az egészet.

Tény, hogy a hormonrendszerem működése számomra sem tűnt optimálisnak, amit aztán a laborvizsgálatok is -részben- alátámasztottak. Ám akkor sem értettem: a családban senki nem járt még így, de akkor mi okozta nálam?.

Nem tehettem mást, beletörődtem, egyet azonban tudtam, hogy amíg nem szükséges, szintetikus hormonpótlást nem szeretnék. És mivel véletlenek valóban nincsenek, azóta folyamatosan erről a témáról olvasok, szembe jön velem a virtuális térben és a környezetemben is sok hasonló esettel találkozom.

Mindenki elsősorban saját magát tudja meggyógyítani, így elkezdtem ezzel foglalkozni mélyebben, kicsit más szemszögből vizsgálva a szervezetemet, a szervezetünket. Gyakorlatilag manapság népbetegségnek számít, ami velem történt, nők ezrei szenvednek ettől- köszönhetően a XXI. század áldásos hatásainak, amelyek bennünket érnek nap, mint nap. Okai között szerepel elsőként a stressz, amiben gyakorlatilag "lubickolunk" és kikerülni nem tudjuk, a megváltozott környezetünk, ételeink, italaink és még sorolhatnám. A szokásos éves belgyógyászati és laborvizsgálataim során aztán kiderült, a "bajom" fő okozója a -fogalmazzunk úgy-a nem túl egészséges- pajzsmirigyem, ami ellen a saját szervezetem kezdett el dolgozni. Megtámadta. A diagnózis: Hashimoto-thyreoiditis, a pajzsmirigy autoimmun eredetű gyulladása. Letisztult a kép, megvolt a kijelölt út, csak el kellett indulnom rajta. Amit csak tudtam, elolvastam ebben a témakörben, mert bár tanultunk róla az egyetemen is, viszonylag kevés esettel találkoztam 22 éves pályafutásom során, valamint csak annyit tudtam, hogy nincs oki kezelés, ha eljön az ideje, a pajzsmirigy hormon pótlása lesz a megoldás. A szintjeim rendben vannak- de addig mit tegyek, mit tehetek?

Szerencsére már nagyon sok szakirodalmi anyag létezik ebben a témakörben és rengeteg kiegészítő terápia bizonyította be hatékonyságát- én ezekkel próbálkozom már egy éve a folyamat lassítása érdekében. Még nem megy minden, hiszen lemondásokkal teli életmód-váltás lenne a cél, de rajta vagyok ...

És ahogy mondtam, azóta folyamatosan ilyen esetekbe botlom- természetgyógyászként is-, hiszen sokkal többen küzdenek ezzel a betegséggel, mint azt sejteni lehet. Így adta magát az ötlet, hogy hormontanácsadó képzésre is elmenjek majd, valamint autentikus személy lévén, én adjak tanácsot másoknak is, hiszen pontosan tudom, min mennek keresztül.

Ezzel a céllal született meg az oldalon a HORMONOK című rész, amelyen az egész hormonrendszert érintve "felgöngyölítem" a bennünk zajló változásokat és megpróbálok ésszerű, gyakorlati tanácsokat is adni a tünetek enyhítésére, a folyamatok megállítására, lassítására. Természetgyógyászként és orvosként.

Feb. 23, 2017

Rövidesen belevágok- régóta tervezem és szerencsére most lesz kivel végigcsinálnom.

A hosszú, hideg tél mást kíván a szervezet számára: nehéz, kalóriadús ételek és italok biztosítják a meleget nekünk, de jön a jó idő, a forróság (reméljük rövidesen) és ilyenkor már egészen mást igényelnek belső szerveink.

Az átálláshoz azonban idő és manapság egyre inkább- segítség szükséges. Szervezetünk tehermentesítése a legjobban tudatos rákészüléssel valósítható meg. 

A következő hónapok fokozódó fizikai igénybevétele megfelelő "alapozás" hiányában azonban meghiúsulhat. Ha nem készítjük elő szerveinket a munkára, cserben hagyhatnak bennünket. A "rákészülés" egyik hasznos eleme a böjt, a léböjt kúraszerű alkalmazása. Már őseink is tudták, hogy kora tavasszal böjtölni kell- lásd a Húsvét előtti 40 napos böjt-, hiszen a megtisztulás nem csak a testünknek, hanem a lelkünknek is rendkívül fontos minden évben. És valóban: a testünk "kímélő üzemmódba" helyezése a lelkünkre, a gondolatainkra is hatással van, ilyenkor többet meditálunk, relaxálunk, átgondoljuk tennivalóinkat.

Sokan vannak, akik elvetik a hasznosságát vagy akár létjogosultságát a böjtölésnek, de egyre többen vannak azok is, aki csatlakoznak a böjtölők csapatához. Mert jó és mert érzik, hogy hasznos. Mindenkinél kicsit másképp segít: van, akinek az emésztése lesz rendben általa, van, akinek a bőre tisztul meg és olyan is, aki a fizikai kondíciója megújulását látja benne. Arról nem is beszélve, hogy szinte mindenkire hat lelki szinten is. Élesebben látunk, tisztulnak fizikai és lelki értelemben is "dolgaink". 

Szóval március 13-án, teliholdot követően belevágunk. A fogyó hold segítségünkre lesz a program megvalósításában. És nem vagyunk babonásak: 13-án kezdeni nem feltétlenül jelent rossz óment, ez a 13-a jó lesz nekünk! :) (Csak fekete macska ne szaladjon át akkor előttünk az úton! :))

 http://petolanyokkuckoja.hu/tag/meregtelenites/

Jan. 5, 2017

Gyógynövényes párnák a gyermekgyógyász szemével

 

Dr. Pető Gabriella csecsemő- és gyermekgyógyász, 12 éve praktizál házi gyermekorvosként Tiszaújvárosban. A gyógynövényeket régóta használja és hasznos kiegészítőnek tartja a hagyományos orvosi terápiában. Pácienseinek jó szívvel ajánlja a Szénafüvek sópárnát, amelynek hatásairól, gyerekeknél történő alkalmazhatóságáról kérdeztük, különösen a téli légúti megbetegedések idején.

 

Mióta alkalmazza a gyógynövényeket a praxisában?

 

Már egyetemista koromban érdekelt a népi gyógyítás, a régi idők eszközei, a gyógynövények alkalmazása, de csak az utóbbi években tudtam megszerezni ezt a tudásanyagot- amelyet folyamatosan bővítek. Fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus képesítést szereztem, megismerkedtem a thai-masszázs fajtáival, thai babamasszázs-oktatóként a szülőknek adom át a tudásomat, valamint ismerkedem a kinezio-tape használatában rejlő lehetőségekkel. Kompetenciáimat folyamatosan bővítem.

A mindennapok során az orvosi munkámat nem tudom teljesen elkülöníteni a természetgyógyászattól, hiszen nem is lehet, a betegeim számára kiegészítő módszereket is szoktam javasolni, amennyiben igénylik. A gyógynövényeket naponta alkalmazom –családom és betegeim számára egyaránt. A hagyományos- nyugati-orvoslás rendkívül hasznos kiegészítésének tartom a kíméletes és holisztikus természetgyógyászati módszereket.

 

Mikor találkozott először  a Szénafüvek párnákkal?

 

A Szénafüvek gyógynövényes párnáit már évek óta ismerem és ajánlom nyugodt szívvel és meggyőződéssel pácienseimnek is, hiszen a bennük rejtőző gyógynövényeket a gyermekeknél is alkalmazhatjuk már egészen pici kortól. A párnák mindennapos használata során hálószobánkba „költözik a természet”, nyugodt alvásban lehet részünk minden éjjel. Az ember természetes közege az erdő, a mező, a városi ember számára a párnák hozzák vissza ezt az érzést.

 

Az egyik legnépszerűbb termékünk a gyógynövényes sópárna, főleg a kisgyermekes szülők körében. Milyen életkortól, és esetekben tartja hasznosnak az alkalmazását?

 

A gyógynövényes sópárna jelentősége abban áll, hogy a benne „megbújó” gyógynövények mellett a tiszta, bányászott kősó jótékony hatása is érvényesül használata során. A sós levegő gyógyító képességét már régóta ismerik, hiszen néhány évszázaddal ezelőtt eleink is a tengerre jártak gyógyulni-, különösen légúti megbetegedések kapcsán. Manapság ezt hivatott „utánozni” a sószoba, sóbarlang használata nem csak betegségek esetén…A sós levegő rendkívül jól oldja a légúti betegségek során lerakódott váladékot, nyugtatja a hörgőket- mindez a párnában lévő gyógynövények hatásaival kiegészítve. A párnákat nyugodtan használhatjuk már csecsemőkortól, korhatári megkötés nélkül. Ha éjszakára a picik feje mellé tesszük, hatása így érvényesül a legjobban. Fülfájás, hasi görcsök, menstruációs fájdalmak esetén megmelegítve, míg húzódások- zúzódások során lehűtve alkalmazhatjuk legjobban.

Nov. 28, 2016

A hétvégét Budapesten töltöttem egy gyermekgyógyász konferencián, ahol a szakmapolitikai kérdések mellett szakmai előadások is megjelentek. 

Az ott hallott egyik idézet egy olyan megállapítás, ami ez élet minden területére igaz, különösen ott, ahol az egészséggel foglalkoznak. Ez a mondat Tari Annamária pszichológustól hangzott el a mindenre kiterjedő online valóság, élet kapcsán (valahogy így):

" hiába online világban élünk, mindenki múlt századi módon van összerakva, kódolva"...

S hogy miért itt osztom meg ezt a gondolatot? 

Az egészséggel, annak megóvásával, a szervezet gyógyításával foglalkozva, szinte naponta szembesülünk a türelmetlenséggel, az örök kérdéssel a hozzátartozó szemében, hogy miért nem gyógyult már meg (a gyerek), miért köhög még mindig, miért folyik az orra még mindig stb...?

Mert mindent gyorsan szeretnénk, nincs időnk magunkkal foglalkozni, nincs időnk arra, hogy a betegünkkel foglalkozzunk, sietni kell vissza a munkahelyre és sorolhatnám. Ami nem feltétlenül elítélendő, hiszen ilyen világot élünk. Értem én, hogyne érteném, hiszen én is ebben a világban élek!

De a természetet nem lehet becsapni! A szervezetünk regenerálódásához, gyógyulásához, az egyensúly újbóli kialakulásához bizony idő kell, bármilyen évet írunk is! Hiszen nem hogy múlt századi módon vagyunk összerakva, kódolva, hanem sok száz, több ezer éves módon.    A lényeg nem változott. S bár sok dologhoz alkalmazkodni tudtunk, nincs az a csodaszer, ami a szervezet gyógyulási idejét lefelezné, negyedelné stb. 

Jó tanácsaink, javaslataink ezért nem változnak jelentősen: pihenni, megfelelően étkezni, elegendő folyadékot magunkhoz venni és békében lenni önmagunkkal! A gyógyulásnak ma is ez a kulcsa! Türelem!