Jan. 5, 2017

A "Szénafüvek" Családi Manufaktúra felkérésére készült riport- 2017. január 5.

Gyógynövényes párnák a gyermekgyógyász szemével

 

Dr. Pető Gabriella csecsemő- és gyermekgyógyász, 12 éve praktizál házi gyermekorvosként Tiszaújvárosban. A gyógynövényeket régóta használja és hasznos kiegészítőnek tartja a hagyományos orvosi terápiában. Pácienseinek jó szívvel ajánlja a Szénafüvek sópárnát, amelynek hatásairól, gyerekeknél történő alkalmazhatóságáról kérdeztük, különösen a téli légúti megbetegedések idején.

 

Mióta alkalmazza a gyógynövényeket a praxisában?

 

Már egyetemista koromban érdekelt a népi gyógyítás, a régi idők eszközei, a gyógynövények alkalmazása, de csak az utóbbi években tudtam megszerezni ezt a tudásanyagot- amelyet folyamatosan bővítek. Fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus képesítést szereztem, megismerkedtem a thai-masszázs fajtáival, thai babamasszázs-oktatóként a szülőknek adom át a tudásomat, valamint ismerkedem a kinezio-tape használatában rejlő lehetőségekkel. Kompetenciáimat folyamatosan bővítem.

A mindennapok során az orvosi munkámat nem tudom teljesen elkülöníteni a természetgyógyászattól, hiszen nem is lehet, a betegeim számára kiegészítő módszereket is szoktam javasolni, amennyiben igénylik. A gyógynövényeket naponta alkalmazom –családom és betegeim számára egyaránt. A hagyományos- nyugati-orvoslás rendkívül hasznos kiegészítésének tartom a kíméletes és holisztikus természetgyógyászati módszereket.

 

Mikor találkozott először  a Szénafüvek párnákkal?

 

A Szénafüvek gyógynövényes párnáit már évek óta ismerem és ajánlom nyugodt szívvel és meggyőződéssel pácienseimnek is, hiszen a bennük rejtőző gyógynövényeket a gyermekeknél is alkalmazhatjuk már egészen pici kortól. A párnák mindennapos használata során hálószobánkba „költözik a természet”, nyugodt alvásban lehet részünk minden éjjel. Az ember természetes közege az erdő, a mező, a városi ember számára a párnák hozzák vissza ezt az érzést.

 

Az egyik legnépszerűbb termékünk a gyógynövényes sópárna, főleg a kisgyermekes szülők körében. Milyen életkortól, és esetekben tartja hasznosnak az alkalmazását?

 

A gyógynövényes sópárna jelentősége abban áll, hogy a benne „megbújó” gyógynövények mellett a tiszta, bányászott kősó jótékony hatása is érvényesül használata során. A sós levegő gyógyító képességét már régóta ismerik, hiszen néhány évszázaddal ezelőtt eleink is a tengerre jártak gyógyulni-, különösen légúti megbetegedések kapcsán. Manapság ezt hivatott „utánozni” a sószoba, sóbarlang használata nem csak betegségek esetén…A sós levegő rendkívül jól oldja a légúti betegségek során lerakódott váladékot, nyugtatja a hörgőket- mindez a párnában lévő gyógynövények hatásaival kiegészítve. A párnákat nyugodtan használhatjuk már csecsemőkortól, korhatári megkötés nélkül. Ha éjszakára a picik feje mellé tesszük, hatása így érvényesül a legjobban. Fülfájás, hasi görcsök, menstruációs fájdalmak esetén megmelegítve, míg húzódások- zúzódások során lehűtve alkalmazhatjuk legjobban.