Nov. 5, 2017

Hormontalanság

A történet több, mint 7 éve kezdődött, amikor friss házasként a nőgyógyászom közölte velem: 40 évesen korai klimax indul nálam (?)(!). Hogy is van ez? Nem értettem, pontosabban tudtam, csak nem sejtettem vagy valami hasonló sokk-ként éltem meg ezt az egészet.

Tény, hogy a hormonrendszerem működése számomra sem tűnt optimálisnak, amit aztán a laborvizsgálatok is -részben- alátámasztottak. Ám akkor sem értettem: a családban senki nem járt még így, de akkor mi okozta nálam?.

Nem tehettem mást, beletörődtem, egyet azonban tudtam, hogy amíg nem szükséges, szintetikus hormonpótlást nem szeretnék. És mivel véletlenek valóban nincsenek, azóta folyamatosan erről a témáról olvasok, szembe jön velem a virtuális térben és a környezetemben is sok hasonló esettel találkozom.

Mindenki elsősorban saját magát tudja meggyógyítani, így elkezdtem ezzel foglalkozni mélyebben, kicsit más szemszögből vizsgálva a szervezetemet, a szervezetünket. Gyakorlatilag manapság népbetegségnek számít, ami velem történt, nők ezrei szenvednek ettől- köszönhetően a XXI. század áldásos hatásainak, amelyek bennünket érnek nap, mint nap. Okai között szerepel elsőként a stressz, amiben gyakorlatilag "lubickolunk" és kikerülni nem tudjuk, a megváltozott környezetünk, ételeink, italaink és még sorolhatnám. A szokásos éves belgyógyászati és laborvizsgálataim során aztán kiderült, a "bajom" fő okozója a -fogalmazzunk úgy-a nem túl egészséges- pajzsmirigyem, ami ellen a saját szervezetem kezdett el dolgozni. Megtámadta. A diagnózis: Hashimoto-thyreoiditis, a pajzsmirigy autoimmun eredetű gyulladása. Letisztult a kép, megvolt a kijelölt út, csak el kellett indulnom rajta. Amit csak tudtam, elolvastam ebben a témakörben, mert bár tanultunk róla az egyetemen is, viszonylag kevés esettel találkoztam 22 éves pályafutásom során, valamint csak annyit tudtam, hogy nincs oki kezelés, ha eljön az ideje, a pajzsmirigy hormon pótlása lesz a megoldás. A szintjeim rendben vannak- de addig mit tegyek, mit tehetek?

Szerencsére már nagyon sok szakirodalmi anyag létezik ebben a témakörben és rengeteg kiegészítő terápia bizonyította be hatékonyságát- én ezekkel próbálkozom már egy éve a folyamat lassítása érdekében. Még nem megy minden, hiszen lemondásokkal teli életmód-váltás lenne a cél, de rajta vagyok ...

És ahogy mondtam, azóta folyamatosan ilyen esetekbe botlom- természetgyógyászként is-, hiszen sokkal többen küzdenek ezzel a betegséggel, mint azt sejteni lehet. Így adta magát az ötlet, hogy hormontanácsadó képzésre is elmenjek majd, valamint autentikus személy lévén, én adjak tanácsot másoknak is, hiszen pontosan tudom, min mennek keresztül.

Ezzel a céllal született meg az oldalon a HORMONOK című rész, amelyen az egész hormonrendszert érintve "felgöngyölítem" a bennünk zajló változásokat és megpróbálok ésszerű, gyakorlati tanácsokat is adni a tünetek enyhítésére, a folyamatok megállítására, lassítására. Természetgyógyászként és orvosként.