Általában a fitoterápiáról

Az illatos barátcserje

"A gyógynövényekkel történő gyógyítás a legősibb terápiás módszer a világon. A mai nyugati fitoterápia tartalmazza egyrészt a modern orvoslás módszereit pl.: anamnézis felvétele, terápiás terv készítése, a terápia vezetése és zárása. Másrészt tartalmazza egyéb természetgyógyászati módszerek pl: apiterápia (méhészeti termékek), fűszernövények, illóolajok, tápláléknövények alkalmazását.

A FITOTERÁPIA SZEMLÉLETE HOLISZTIKUS, TEHÁT A TEST, A LÉLEK ÉS A TUDAT EGÉSZSÉGÉRE, ANNAK MEGŐRZÉSÉRE, FEJLESZTÉSÉRE, ILLETVE BETEGSÉG ESETÉN A HELYREÁLLÍTÁSÁN DOLGOZIK.

A fitoterápia célja a betegség okainak megszüntetése, a betegség tüneteinek csillapítása, az egyén öngyógyító erejének, vitalitásának fokozása és életmód-terápia alkalmazása a betegségek megelőzése céljából. "(részlet a Konnektiv Felnőttképző Kft. jegyzetéből)

Fitoterapeuta: füvesember, "Biri néne" vagy valami egészen más?...

Fitoterapeuta- már az elnevezés is bonyolultnak tűnik. A görög phython= növény és a therapia= gyógykezelés kifejezésekből áll össze valójában. 

A gyógynövényekkel való gyógyítás sok évezredre vezethető vissza, ám manapság ismét reneszánszát éli a "természethez, a természeteshez való visszatérés". A fitoterapeuta a gyógynövények erejét, információit használja fel a gyógyítása során: ez lehet magából a növényből készített kivonat, főzet, vagy annak illóolaja. De készíthetünk a növények segítségével krémeket, szappanokat, bedörzsölőszereket, tinktúrákat is.

A terapeuta nem maga készíti el az általa javasolt gyógynövénykivonatokat, keverékeket, hanem csupán receptúrát állít össze a kliens számára -egyedi módon. Mindenkinek a saját bajára! Alkalmazza még a méhészeti (apiterápiás) termékeket is: a mézet, a propoliszt, a méhpempőt, a méhviaszt, a virágport és egyes esetekben ( ha orvosról van szó) gyógyíthat a méhméreggel is.

Szinte minden problémánál kiinduló pont lehet a gyógynövényterápia, akár önállóan, akár más természetgyógyászati lehetőségekkel kiegészítve jó szolgálatot tehet a gyógyítónak és a páciensnek egyaránt. De nem veszélytelen! Azért tanítják szigorú kautélák szerint, azért van országos vizsga, hogy ne csak a használhatóságával, hanem a veszélyeivel is tisztában legyen a művelője! Nem mindegy, mit és mivel adunk, és elengedhetetlen a gyógyszerekkel kapcsolatos kölcsönhatások ismerete a gyógynövények használata során.

Ki a növényeket szereti, rossz ember nem lehet...

Bár városi "gyerek" vagyok, valahol, legbelül vidékinek vallom magam. Mindig is izgatott a körülöttünk lévő természet, bár igazán csak felnőttként kezdtem foglalkozni vele.

Különösen a növényekkel. Főleg azóta, hogy saját kicsi kertem van. Évekkel ezelőtt a gyógynövények megismerése lett a hobbim, a hitvallásom, a "sorsfeladatom", hiszen "gyógyító" vagyok. Ezzel együtt azt is vállaltam, hogy kissé furcsán nézzenek rám, nem csak a kollégáim, hanem a körülöttem lévő emberek is. Idővel aztán megszokták, hogy nekem Gyuri bácsi ismeretsége milyen sokat jelent és számomra már nincs egyszerű dudva a réten. Ha mindet nem is, de elég sokat ismerősként üdvözölhetek immár. Régi vágyam teljesült idén tavasszal: fitoterapeuta lettem. Ami egyben azt is jelenti, hogy még többet kell tanulnom, hiszen még korántsem tudok mindent! De szívesen tanulok!

És ha minden igaz, 2016.október 17-től hivatalosan is megkezdem Természetgyógyász ténykedésemet! Nyitott szívvel és gondolatokkal várok minden hozzám fordulót!

Amit biztosan NEM ÍGÉRHETEK: csodás gyógyulások máról holnapra! Hiszen a betegség kialakulásához is idő kellett, így a problémák rendeződése is időt vesz igénybe- MINDENKITŐL! Csak én nem leszek elég, kell hozzá a hozzám forduló hite és akarata is! Együtt tudjuk rávenni a szervezetét az öngyógyulási folyamatok felélesztésére. Ebben biztosan tudok segíteni.

AMIT ÍGÉREK: nyugodt, inspiráló környezetben, megértő, figyelmes hallgatóságként a probléma okát fogjuk együtt megkeresni és a rendelkezésre álló eszközökkel elindítjuk a gyógyulást!

Illatos olajaink