Blog

Aug. 28, 2017

Erdélyi kirándulásunk a gyökereink megismerése mellett gyógyító hagyatékunk megismerését is szolgálta. Ennek során több olyan, itthon kevésbé ismert és alkalmazott növénnyel  találkoztunk, amelyek ezután beépíthetők akár a tanácsadásokba, a segítő -gyógyító alkalmazásba. Ilyen a tegnap ismertetett Moldvai Sárkányfű vagy a most sorra kerülő Boldogasszony tenyere.

A Boldogasszony tenyere (Tanacetum balsamita) elsősorban Délnyugat-Ázsiában és Európában honos növény. rendkívül illatos, kicsit a mentára hasonlít némi citrusos "beütéssel". Erős illata miatt Erdélyben is főleg illatosítókba használják aromaterápiaként, de belsőleg is használható természetesen- kis mennyiségben van csak jó íze. Illata a fogkrémre emlékeztet. 

Hatóanyagai: illóolaj (kámfor, karvon), szeszkviterpén-laktonok . Virágzó herbáját gyűjtik elsősorban. 

Alkalmazható: gyulladáscsökkentésre, emésztés segítésére, szövetek regenerálására, menstruációs panaszokra, máj-és epeműködés fokozására.Levelének forrázata haj-és bőrápoló.

Próbáltunk töveket hazahozni belőle, de sajnos nem élték túl a hosszú utat - és az itthoni gyomkapálást 🙂( Ezért nincs saját fotóm belőle...)Talán majd jövőre.

Apróra vágott levelét sárgarépalevesbe (turbolyával), salátákba, baromfitöltelékekbe, illetve gyümölcstortákba ajánlom. Kellemes ízt ad újkrumplira, borsóra szórva, olvasztott vajjal keverve.

Érdemes kipróbálni, ismerkedjünk meg vele bátran!

 

Aug. 27, 2017

Erdélyben járva- ahol a II. Székely Gyógynövénynapokon vettünk részt- a gyógynövénykertek és szakértők meglátogatása során arrafelé régóta használatos, de felénk kevésbé ismert növényekre bukkantunk. Már a nevük is beszédesnek bizonyult: Moldvai sárkányfű (sárkányfőnek mondták ott) és a Boldogasszony tenyere- ez utóbbiról később írok majd.

A Moldvai sárkányfű (Dracocephalum moldavica), nevével ellentétben nem őshonos moldvában. Őshazájában Szibériában és a Himalája lejtőin vadon terem. Az ajakosvirágúak közé tartozik, júniustól szeptember közepéig virágzik. Apró makktermései vannak, melyek folyamatosan érnek.Virágai halvány lila színűek. ( a képen a saját növényeim láthatók- cserépben is kiválóan elvan, Erdélyből hoztam, ahol az egyik termesztő ajándékba adott mindenkinek, aki kért :) )

Használni a virágos hajtását szokták- abban van a drogja- szárítva teákba, teakeverékekbe teszik. A termésben az illóolaj (citrál és a geranil-acetát főbb alkotórészekkel), fenolkarbonsavak és flavonoidok találhatók.

Hatása: immunerősítő- őszi, náthás időszakban kifejezetten hasznos növény-, emésztésjavító, szélhajtó és nyugtató hatása is van.

Megpróbálom a magját leszedni és tavasszal újra elültetni... Remélem jövőre is ilyen csodás virágokkal ajándékoz meg :)

Aug. 9, 2017

Mennyi folyadékot (vizet) és milyet vegyünk magunkhoz ebben a nagy hőségben?

Folyamatosan azt halljuk mindenhol, hogy mindig- és ilyenkor, kánikula idején különösen!- igyunk sok folyadékot. Sajnos ezt az alapvető jó tanácsot nem mindenki tudja megfogadni és a folyadék tudatos fogyasztását beépíteni a mindennapi rutinba szintén nem könnyű.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy mindenkinek más-és más a folyadékigénye. Más egy kisgyerek és más egy felnőtt szükséglete.

Általában 1,5-2 l az a mennyiség, ami a napi étkezések mellett már elegendőnek bizonyulhat.

Elsősorban vízre van szükségünk, a gyümölcslevek valójában nem a folyadékigényünket elégítik ki, hanem kalóriával látnak el. A fokozott verejtékezés miatt nem elegendő tiszta csapvíz kizárólagos fogyasztása, szükség van az elveszített ásványi anyagok pótlására is. Az ásványvizek sokszor nem megfelelő arányban tartalmaznak nekünk szükséges ásványi sókat, óvatosan a fogyasztásukkal.

 

Megoldás lehet a gyógyteák fogyasztása- ilyenkor számtalan, hűsítő hatású teát készíthetünk: pl. menta, citromfű, málnalevél, szederlevél...

A legjobbak a forrásvizek, ha hozzá tudunk jutni, fogyasszuk bátran ezeket az értékes „kincseinket”!

Oct. 16, 2016

Hogyan lehet az immunrendszert erősíteni, egyáltalán kell-e valójában? Ez a kérdés minden ősszel felmerül mindannyiunkban, különösen a kisgyermekes szülők fejében.

Immunrendszerünk állapotát rendkívül sok tényező befolyásolja: mit eszünk, mit iszunk- iszunk-e eleget egyáltalán-, mennyit mozgunk, mennyit vagyunk szabad levegőn, le tudunk-e lazulni a mindennapok hajtásából, vagy folyamatosan stressznek vagyunk kitéve?... Ha válaszolunk őszintén ezekre a kérdésekre, azt hiszem, meg is van a válasz: igen, sajnos foglalkoznunk kell immunrendszerünk "formába hozásával". Szerencsére erre van számos természetes módszer, melyeket most- a teljesség igénye nélkül- felsorolok:

- a kiegyensúlyozott ( megfelelő zöldség-gyümölcs-fehérje-szénhidrát-zsír arányú) táplálkozás, lehetőleg minőségi alapanyagokkal.

- megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása: teák, gyógyteák (akár tervezetten is: Gyuri bácsi Gyógynövénynaptára alapján pl.), forrásvizek, jó összetételű valódi ásványvizek. Alapvetően nincs előírt mennyiség, hiszen az ideális mindenkinél más és más.

- a szervezetünknek mozgásra is nagy szüksége van- hetente minimum 3 alkalommal kiadós séta, biciklizés, kocogás, torna, jóga.

- sok (több) időt tölteni a szabad levegőn! Elfelejtjük, pedig nagyon fontos! Legyünk a természetben minél többet!                                   http://petolanyokkuckoja.hu/2016/08/erdofurdo/

- nevessünk sokat! Hihetetlen, de igaz: a nevetés erősíti az immunrendszert, akik sokat nevetnek -őszintén, szívből-, azok kevesebbet betegek. Tanuljunk meg örülni mindennek!

- foglalkozzunk a mindennapos stressz megoldásával! Tanuljunk meg meditálni, relaxálni- hihetetlen jót tesz szervezetünknek. Segítségével a stresszhormonok szintje lecsökken, nem terheli a szervezetet tartósan, nem lesz folyamatos készenléti állapotban, ugrásra készen.

Nézzünk néhány konkrétumot is:

Teák, gyógynövények, amik a fenti hatásokkal bírnak

- kakukkfű ( kisgyerekeknek a fürdővízbe téve is nyagyon jó)  http://petolanyokkuckoja.hu/2015/01/kakukkfu/ 

- fürtös menta

- echinacea cseppek (6 év felett)

- csipkebogyó- áztatással (macerálással) vonható ki a legtöbb hatóanyag belőle, sok a C vitamin tartalma                                                     http://petolanyokkuckoja.hu/2015/11/csipkebogyo/

- rozmaring tea is kiváló immunerősítő                                           http://petolanyokkuckoja.hu/2015/02/hej-rozmaring-rozmaring/

- fokhagyma, fokhagyma!!!                                                   http://petolanyokkuckoja.hu/2015/10/a-fokhagymarol/

Stresszoldásra kiválóan alkamasak a különböző masszázsok, ne sajnáljuk magunktól! Megéri! Különösen az olajos vagy gyógynövényes masszázsok nagyon jók erre a célra, mert a szükséges illóolajokat ill. gyógynövényeket alkalmazzuk közben, így ezek is "dolgoznak" a masszázs egyébként is lazító hatása mellett.             http://petolanyokkuckoja.hu/2015/03/a-thai-masszazs-fajtai-1-herbal-masszazs/