Aug. 27, 2017

Moldvai sárkányfű

Erdélyben járva- ahol a II. Székely Gyógynövénynapokon vettünk részt- a gyógynövénykertek és szakértők meglátogatása során arrafelé régóta használatos, de felénk kevésbé ismert növényekre bukkantunk. Már a nevük is beszédesnek bizonyult: Moldvai sárkányfű (sárkányfőnek mondták ott) és a Boldogasszony tenyere- ez utóbbiról később írok majd.

A Moldvai sárkányfű (Dracocephalum moldavica), nevével ellentétben nem őshonos moldvában. Őshazájában Szibériában és a Himalája lejtőin vadon terem. Az ajakosvirágúak közé tartozik, júniustól szeptember közepéig virágzik. Apró makktermései vannak, melyek folyamatosan érnek.Virágai halvány lila színűek. ( a képen a saját növényeim láthatók- cserépben is kiválóan elvan, Erdélyből hoztam, ahol az egyik termesztő ajándékba adott mindenkinek, aki kért :) )

Használni a virágos hajtását szokták- abban van a drogja- szárítva teákba, teakeverékekbe teszik. A termésben az illóolaj (citrál és a geranil-acetát főbb alkotórészekkel), fenolkarbonsavak és flavonoidok találhatók.

Hatása: immunerősítő- őszi, náthás időszakban kifejezetten hasznos növény-, emésztésjavító, szélhajtó és nyugtató hatása is van.

Megpróbálom a magját leszedni és tavasszal újra elültetni... Remélem jövőre is ilyen csodás virágokkal ajándékoz meg :)