Aug. 28, 2017

Boldogasszony tenyere- ahogy ígértem

Erdélyi kirándulásunk a gyökereink megismerése mellett gyógyító hagyatékunk megismerését is szolgálta. Ennek során több olyan, itthon kevésbé ismert és alkalmazott növénnyel  találkoztunk, amelyek ezután beépíthetők akár a tanácsadásokba, a segítő -gyógyító alkalmazásba. Ilyen a tegnap ismertetett Moldvai Sárkányfű vagy a most sorra kerülő Boldogasszony tenyere.

A Boldogasszony tenyere (Tanacetum balsamita) elsősorban Délnyugat-Ázsiában és Európában honos növény. rendkívül illatos, kicsit a mentára hasonlít némi citrusos "beütéssel". Erős illata miatt Erdélyben is főleg illatosítókba használják aromaterápiaként, de belsőleg is használható természetesen- kis mennyiségben van csak jó íze. Illata a fogkrémre emlékeztet. 

Hatóanyagai: illóolaj (kámfor, karvon), szeszkviterpén-laktonok . Virágzó herbáját gyűjtik elsősorban. 

Alkalmazható: gyulladáscsökkentésre, emésztés segítésére, szövetek regenerálására, menstruációs panaszokra, máj-és epeműködés fokozására.Levelének forrázata haj-és bőrápoló.

Próbáltunk töveket hazahozni belőle, de sajnos nem élték túl a hosszú utat - és az itthoni gyomkapálást 🙂( Ezért nincs saját fotóm belőle...)Talán majd jövőre.

Apróra vágott levelét sárgarépalevesbe (turbolyával), salátákba, baromfitöltelékekbe, illetve gyümölcstortákba ajánlom. Kellemes ízt ad újkrumplira, borsóra szórva, olvasztott vajjal keverve.

Érdemes kipróbálni, ismerkedjünk meg vele bátran!