"Pohárvetés, nyuvasztás, tüzes csésze..."

Köpölyharangok "nyuvasztáshoz" :)

Egy olyan régi, már az ókori keleten is alkalmazott gyógymódról van szó, amely manapság reneszánászát éli. ( Egyiptomban az orvosi szimbólum a köpölyharang volt!)

Kíméletesen és mégis sokoldalúan képes segíteni több probléma kiegészítő kezeléseként. Hatása azon alapszik, hogy a felhelyezésekor keletkezett vákuum hatására aktiválódnak a test ott levé akupunktúrás pontjai ( a hagyományos kínai gyógyítás részeként) , valamint a mechanikus hatásként létrejövő vérbőség keringésjavító hatása érvényesül. Ez utóbbi segít a fájdalmak csillapításában, a gyulladásos folyamatok csökkentésében, nyirokkeringés javításában ( cellulit!). Fokozza a regenerációs folyamatokat, távolhatás révén hatással van a belső szerveinkre is.

Jól kiegészíthető masszázzsal, gyógynövények alkalmazásával. 

"Napjainkban a köpölyözést harang alakú üvegekkel végezzük. Az üveg belsejében vákuumot hozunk létre ún. szívóharanggal, vagy forró levegővel, melynek hatására a köpöly erőteljesen a bőrfelületre tapad, és enyhén megemeli a szövetrétegeket is. Legtöbbször a háton alkalmazzuk, amikor a hólyag-meridiánon található akupunktúrás pontokra helyezzük a köpölyt, mintegy 10-15 percre. Ezen a 12 háti ún. Shu-ponton keresztül az összes belső szervre gyógyító hatást tudunk kifejteni.

Nedves köpölyözés esetén a kezelni kívánt területet ún. szilvakalapáccsal (sokhegyű tűs kiskalapács) apró pontszerű vérzést idézünk elő, erre helyezzük fel a köpölyt. A vákum hatására enyhe vérzés alakul ki. Ezt a módszert teltség, vértolulás vagy izomduzzanat kezelésére használják.

Napjainkban az egyik legszélesebb körben alkalmazott módszer a csúsztatott köpölyözés, az ún. "nyúvasztás", melyhez a gumiköpöly használata a legalkalmasabb eszköz. Ez az eljárás lehetőséget nyújt kozmetikai kezelésekre, a testen cellulit - "narancsbőr" - esetén, illetve helyi fogyasztásra - főként a comb, fenék és has területén. Először olajjal bedörzsöljük a bőrfelületet, majd speciális masszázstechnikával feltörjük a zsírsejteket, ezután a köpölyt a bőrfelületen a nyirokáramlásnak megfelelő irányban mozgatjuk. Megfelelő alkalmazás esetén a mobilizált zsírsejtek a nyirokkeringésen keresztül távoznak. Az eredmény már az első alkalommal centikben mérhető. Fontos a nyirokáramlás iránya, ezért ezt a technikát csak szakértő masszőrrel végeztesse! " (forrás: http://www.medicineman.hu/p_16.php)

 

Mire jó a köpölyözés?

  • Fejfájás, neuralgiák
  • Magasvérnyomás, alacsony vérnyomás, szédülés, fülzúgás/csengés
  • Glaukoma (zöldhályog)
  • krónikus felső légúti fertőzések
  • asztma, makacs köhögések
  • Szívpanaszok – angina
  • Gyomor – bélrendszeri panaszok: görcsök, székrekedés, epe/májbetegség, aranyér
  • Húgy-, ivari szervek panaszai: vesekövek, húgyúti fertőzések, menstruációs zavarok/görcsök, klimaxos panaszok
  • Izületi betegségek: gyulladások, kopásos ízületi deformitások miatti fájdalmas izomspazmusok (görcs), lumbago, ischias, nyak-váll syndroma
  • cellulit- esztétikai kezelésként