"Több, mint hatvan éven keresztül tanulmányoztam az élő rendszereket és ez meggyőzött arról, hogy testünk sokkal tökéletesebb, mint amit a betegségek végtelen listája sugall. A szervezet fogyatékosságai sokkal kevésbé a velünk született hibákból, mint inkább a szervezetünkkel szemben elkövetett visszaéléseinkből ered." – Szent-Györgyi Albert

HORMONEGYENSÚLY

  A női testet két alapvető hormon szabályozza:

Ösztrogén  tüszőhormon (provokáló hormon)                 Progeszteron (ellensúlyozó hormon)

Ennek a két hormonnak a kapcsolata és igen kényes EGYENSÚLYA határozza meg a nőgyógyászati egészségét. Nem elegendő a hormontermelés tényének megállapítása, egymáshoz viszonyított arányuk a lényeges.
Ha ez a rendkívül fontos egyensúly felborul, szervezetünk azonnal jelzi, tüneteket produkál, ezek a bizonyos nőgyógyászati problémák, amelyekkel a nők igen nagy többsége megküzd napról napra és hónapról hónapra minden korosztályban.

Az ösztrogént a saját termelésén kívül, több forrásból is be tudunk szerezni:

 1. Szintetikus ösztrogén tartalmú, mint pl. fogamzásgátló tablettákból
 2. Fito-és miko-ösztrogénekből (növényi ösztrogének, mint pl. szója)
 3. Xeno-ösztrogénekből, melyek olyan mesterséges vegyszerek, amelyek az emberi szervezetbe jutva képesek az ösztrogént mimikálni

Ezzel szemben progeszteronhoz csak úgy jutunk:

Ha a petefészkünk azt termeli, mégpedig közvetlenül tüszőrepedést követően és megfelelő mennyiséget meg tud termelni (ovulációtól menstruációig napi kb. 20 mg 14 napon át).

Ennyire egyszerű egyensúlytalanságra szert tennünk!

A nyugati orvoslás szerint a változókori panaszokat, melyek igen sok nőnél előfordulnak, ösztrogénhiány okozná. Ennek megfelelően kezdetben az érintetteket elsősorban szintetikus ösztrogén hormonokkal kezelték. A 70-es évek közepétől él az a felfogás, hogy szintetikus ösztrogén adása mellett az ellenható progeszteront is kell adni a szervezetnek. Sajnos azonban az akadémiai orvoslás a progeszteron esetében is csak szintetikus hormonokra ún. gesztagénekre gondol.

A női ciklus számára a két fő hormon az ösztrogén és az ez idáig kevéssé ismert progeszteron a sárgatest hormon.

A ciklus első felében az ösztrogén szintje magas, majd a második felében megfordul és a progeszteron szintje lesz magasabb. Ha nem jön létre terhesség, mindkét hormon szintje csökken és bekövetkezik a menstruáció. A méh nyálkahártya lelökődik.

A női hormonegyensúly már valamikor a harmincas évek közepén és a negyvenes évek végén felborulhat.

Ez sokféle faktortól függ, mint pl. öröklött adottságok, stressz, dohányzás de sorolhatnánk. Függ azonban attól is, hogy az adott nő szült-e már gyereket, mennyit és hány évesen. Milyen korán illetve milyen későn kezdődik a ciklusa és természetesen függ az életviteltől is. A hormonális egyensúly szorosan függ a táplálkozástól is, a mozgás mennyiségétől, a táplálékban és a levegőben lévő környezeti mérgektől. Így manapság már tudjuk, hogy a műanyag edények, melyeket olajszármazékokból állítanak elő, ún. xeno-ösztrogéneket (idegen ösztrogéneket) tartalmaznak, melyek melegítéskor (mikrohullámú sütőben is!) felszabadulnak. Szőnyegpadlók, bútorok és más dolgok, melyeket kőolajszármazékokból állítanak elő, szintén xeno-ösztrogéneket bocsájtanak ki magukból.

Az állattenyésztés során nem csak túl sok antibiotikumot adnak az állatoknak, hanem hormonokat is, elsősorban ösztrogént, hogy gyorsabb legyen a növekedés és nagyobb a vízvisszatartásuk. Sütéskor a szelet hús majdnem a felére zsugorodik össze.

A nők évtizedek óta tartó fogamzásgátló-szedése miatt az ivóvízkészletek hormonokkal szennyezettek. Mindez hormon-egyensúlytalansághoz vezet a szervezetben, ugyanis ezek az idegen- vagy xeno-ösztrogének a szervezet saját ösztrogénreceptorait elfoglalják a természetes hormonok elől, azonban más hatást fejtenek ki.

Ma már azt is tudjuk, hogy 10-15 évvel a menopauza előtt nem minden hónapban érik petesejt. Ez ún. anovulációs ciklus kialakulásához vezet. Ez azt is jelenti, hogy ezekben a hónapokban sárgatest sem képződik és így szinte semmi progeszteron sem termelődik. Mivel azonban a ciklus ennek ellenére eljön, a nők többsége észre sem veszi a hormonállapot egyensúlyában bekövetkező romlásokat, a progeszteron hiányát és az ösztrogén túlsúlyát.

Először cikluszavarok, mint túl hosszú illetve túl rövid ciklusok megjelenése, heves ciklusvérzések, mellfeszülések, alvászavarok és depresszív hangulatváltozások irányítják orvoshoz az érintettet. Mindez a petefészkek csökkenő funkcióira utal, más néven elkezdődik a perimenopauza. Ebben az időben jelennek meg a mellekben és petefészkekben a ciszták ill. a kezdődő vagy növekvő miómák a méhben. Ekkor jelennek meg a hólyagproblémák tüsszentésnél ill. köhögésnél. Ha túl kevés progeszteron áll rendelkezésre, dominál az ösztrogén mindenféle nem kívánt hatásaival egyetemben.

Amikor az ösztrogén a domináns...

ÖSZTROGÉNDOMINANCIA - KIVÁLTÓ OK

Mi a kiváltó ok?

Az életkor előrehaladtával a hormonok mennyisége csökken. Ha a 35-70 év közötti kort vesszük figyelembe, akkor azt látjuk, hogy a progeszteron 75%-kal, míg az ösztrogén csupán 35%-kal csökken. Fajlagosan több ösztrogén van a progeszteronhoz viszonyítva. Ez a jelenség komoly egyensúlyzavarhoz vezet, ösztrogéndominancia lép fel.

Tünetek:

 • Az ösztrogén lelassítja a pajzsmirigy funkciókat, ezáltal a szervezet a tápenergiát zsírrá alakítja. A progeszteron viszont a zsírt energiává alakítja, tehát progeszteron nélkül igen nehéz lefogyni.
 • Az ösztrogén visszatartja a sót és a folyadékot, a progeszteron természetes vízhajtó.
 • Az ösztrogén depressziót és fejfájást okozhat, mert az agyban mikro-ödémákat okoz. A progeszteron a vízhajtás miatt éppen a depresszió ellen hat.
 • Az ösztrogén növeli a vér sűrűségét, a progeszteron normalizálja.
 • Az ösztrogén csökkenti az oxigént a szövetekben, ami a szövetek elsavasodásához vezet. A progeszteron viszont helyreállítja az oxigén szintet.
 • Az ösztrogén növeli a méh- és a mellrák rizikóját. A progeszteron pedig bizonyítottan csökkenti.
 • Az ösztrogén, ha nincs elegendő progeszteron jelen, azzal a hatással van a mellékpajzsmirigyre, hogy nem termel kalcitonint, ami ahhoz kell, hogy a csontépítő sejtek elegendő kalciumot kapjanak. Fellép a csontritkulás .
 • Az ösztrogén csökkenti a vérerek tónusát, ami magas vérnyomást eredményez. A progeszteron helyreállítja azt.

A változó korban a relatív magas ösztrogén szint a következő folyamatokat indíthatja el:

 • a legtipikusabb a csontritkulás
 • a szív- és érrendszeri betegségek
 • mellrák, méhrák és más egyéb jóindulatú elváltozások. 

Xenoösztrogénekkel élünk

Mik azok a XENO-ösztrogének?

A világháború után, amikor elkezdődött az iparosodás és a vegyipar virágkorát élte, kezdtük el gyártani és alkalmazni a xeno-ösztrogéneket. A cél a malária kezelése és a szúnyogirtás volt, majd rájöttünk, hogy rovarirtásra és permetezésre is tudunk használni xeno-ösztrogéneket, mint. pl. a DDT-t.

Sajnos már csak a huszadik század közepére kezdtünk rájönni, hogy jóval nagyobb kárt tettünk magunkban, mint gondoltuk.

Először az állatvilágon lehetett megfigyelni, hogy a xeno-ösztrogénektől felborult az endokrin rendszerük és képtelenek lettek a párzásra, fogamzásra és életre való utód világra hozására.

Sajnos a xeno-ösztrogének banális, mindennapjainkban előforduló környezeti mérgek, mesterséges vegyszerek, mint a dioxin, PCB-k, DDT és nonyl-phenol származékok. Szervezetünkbe jutva képesek egyszerre jóval több ösztrogén receptort aktiválni és ezáltal egy nagyon erős ösztrogén hatást elérni.

A következő termékekben találhatóak meg a mindennapi életünkkben: 

Öblítők – mosó és tisztítószerek (főleg klór származékok), PVC, laminált parketta bevonata, festékek, oldószerek, hígítók, lakkok, aceton, körömlakkok, rovarirtók, permetszerek, gyomirtók, műanyagok (hő hatására BPA szabadul fel belőlük), stb…

 

Milyen vegyszereket igyekezzünk elkerülni:

 • alkilfenol-etoxilátok: gumi, oldószerek, bevonatok. EU-ban már visszaszorítva;
 • atrazin: gyomirtószer. EU-ban betiltott;
 • 4 metil-benzilidén: faktoros napozókrémek alkotórésze. USA-ban betiltva;
 • butil-hidroxi-anizol (E-320): élelmiszer tartósítószer;
 • biszfenol-A (BPA ): műanyag cumisüveg, ételhordó alapanyaga. Betiltott Kanadában;
 • diklórfenil diklóretilén (DDE): a nagy hatású már betiltott rovarméreg, a DDT „gyermeke”;
 • dieldrin: rovarirtó. Már világszerte betiltott;
 • DDT: nagy hatású rovarméreg. Betiltott Magyarországon 1960 óta;
 • endoszulfán: a klórozott szénhidrogén típusú rovarölő szerek hatóanyaga;
 • eritrozin (E127): élelmiszer színezék. Betiltott az EU több országában;
 • etinilösztradiol: szintetikus ösztrogén (ösztrogén-progesztin kombinációs fogamzásgátlókban használják). Vizeletünkkel visszakerül a táplálékláncba;
 • heptaklór: rákkeltő rovarirtó;

Továbbá:

 • nonilfenol származékok: ipari felületaktiv anyagok, emulziós anyagok polimerizáláshoz, laboratóriumi mosószerek, rovarirtó szerek. Betiltott EU-ban;
 • pentaklór-fenol: rovarirtó és fa konzerváló anyag;
 • PCB (poliklórozott bifenil): rovarölő szerekben, optikai fehérítőkben, műanyagokban, oldószerekben, festékekben, stb. USA-ban 1976-tól, EU-ban 2001-től betiltott;
 • parabén: kozmetikai tartósítószer (mellrákos tumorokban mindig kimutatható);
 • fenszulfotion (red dye): ételszínezék. Testvérei, a Dye nr. 2 és 4. Betiltva USA-ban;
 • phthalate-vegyület: műanyag ruganyosító (játékok!). Betiltott USA-ban és EU-ban;
 • DEHP: A PVC-ben található legveszélyesebb lágyítószer;
 • propil-gallát (E-310): avasodás-gátló, élelmiszerekben és kozmetikumokban;

Ösztrogén dominancia kérdőív

Amennyiben a lenti táblázatból HÁROM vagy annál TÖBB tünete van, akkor az Ön hormonegyensúlya megbillent, zavart szenved, mely hosszú távon további tünetek, tüneteggyüttesek, beteségek kialakulásához vezethet.

Keressen bizalommal!
 
Ösztrogén dominancia
 • Szorongás, ingerlékenység, harag, nyugtalanság
 • Görcsös, elhúzódó, alvadt vérrel teli, bőséges vagy fájdalmas menstruáció
 • Vízvisszatartás (ödéma), hízás, puffadás
 • Mellfeszülés, emlőérzékenység, emlőnagyobbodás, csomós mellek, fibrocisztás emlőbetegség
 • Hangulatingadozás, depresszió, szorongás, pánikbetegség, indokolatlan sírásrohamok
 • Krónikus fejfájás / migrén
 • Sóvárgás szénhidrátok után, csokoládé, édesség után
 • Izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, hát,- és derékfájás
 • Pattanások
 • Homályos gondolkodás, rövidtávú memóriazavar
 • Indokolatlan súlygyarapodás főleg hasi, illetve csípő, comb tájékon
 • Folyamatosan fázó végtagok (mellékvese fáradtság)
 • Instabil vércukor, Inzulin Rezisztencia
 • Rendszertelen menstruáció
 • Csökkent nemi vágy (libidó)
 • Epehólyag problémák
 • Meddőség, terméketlenség
 • Alvászavar, álmatlanság (inszomnia)
 • Csontritkulás
 • Endometriózis
 • PCOS (polisztás ovárium szindróma)
 • Mióma
 • Méhnyak diszplázia (P3)
 • Megmagyarázhatatlan allergiák
 • Autoimmun rendellenességek, betegségek
 • Emlő-, méhtest-, méhnyak-, illetve petefészekrák (átvéve a szerző engedélyével)

PCOS kérdőív

Policisztás petefészek

Amennyiben a lenti táblázatból HÁROM vagy annál TÖBB tünete van, akkor az Ön hormonegyensúlya megbillent, zavart szenved, mely hosszú távon további tünetek, tünetegyüttesek, betegségek kialakulásához vezethet.

Keressen bizalommal!

Policisztás petefészek szindróma

 • Van-e túlsúlya?
 • A súlytöbblete főleg a derék/has környékére koncentrálódik?
 • A testsúlytöbbletet hirtelen, váratlanul szedte fel?
 • Nehezen megy a fogyás?
 • 8 vagy kevesebb menstruációja van egy évben?
 • Menstruációja csak gyógyszerrel hozható meg?
 • Nehezen esik teherbe, vagy egyáltalán nem sikerül?
 • Tapasztal-e szőrösödést az állon, ajkak környékén, a mellen, hason, háton, karon, combon?
 • Vékonyszálú a haja, hullik?
 • Zsíros, pattanásos a bőre?
 • Arcán, vállán vannak-e csomós, gennyes göbök?
 • Nyakon, hónaljban, lágyékban van-e barnás elszíneződés?
 • Van-e cukorbeteg a vérrokonai között?
 • Tapasztal-e hirtelen éhségérzetet, édesség utáni vágyat?
 • Találtak-e petefészkeiben egynél több cisztát?
 • Családjában van-e valakinek cisztás petefészke? (átvéve a szerző engedélyével)

Kérdőív FÉRFIAKNAK

Amennyiben a lenti táblázatból HÁROM vagy annál TÖBB tünete van, akkor az Ön hormonegyensúlya megbillent, zavart szenved, mely hosszú távon további tünetek, tünetegyüttesek, betegségek kialakulásához vezethet.

Keressen bizalommal!

 • Szorongás, ingerlékenység, harag, nyugtalanság, letargia
 • Izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, hát,- és derékfájás
 • Pattanások
 • Homályos gondolkodás, rövidtávú memóriazavar
 • Indokolatlan súlygyarapodás főleg hasi, illetve csípő, comb tájékon
 • Sóvárgás szénhidrátok után, csokoládé, édesség után
 • Instabil vércukor, Inzulin Rezisztencia
 • Epehólyag problémák
 • Folyamatosan fázó végtagok (mellékvese fáradtság)
 • Csökkent nemi vágy (alacsony libidó)
 • Erekciós problémák
 • Prosztata megnagyobbodás
 • Prosztata rák
 • Hajhullás, hajminőség változás, fejtetői kopaszodás
 • “Mellek” kialakulása
 • Testszőrzet csökkenés (nemi tájékon is)
 • Nemi szerv méretcsökkenés vagy sorvadás
 • Terméketlenség (sperma kvalitás problémák)
 • Impotencia (nincs kielégítő erekció)
 • Meddőség, terméketlenség
 • Alvászavar, álmatlanság (inszomnia)
 • Csontritkulás
 • Megmagyarázhatatlan allergiák
 • Autoimmun rendellenességek, betegségek (átvéve a szerző engedélyével)