Jun. 25, 2017

Tolcsva-ahol nem mindig a bor a főszereplő

Tolcsva hallatán mindenkinek nagy valószínűséggel a bor jut az eszébe. Eddig nekünk is ez ugrott be elsőként, de most, a tegnapi kirándulást követően ezentúl a Helia-D és a Herba-Kastély lesz az első gondolatunk. ( Na jó, azért pincében is voltunk és bort is hoztunk :) ) De vissza az elejére...

Gabival folyamatosan azon dolgozunk, hogy szélesítsük gyógynövényes tudásunkat, egyre több tapasztalatot szerezzünk. Az a célunk, hogy minél jobban megismerjük hazánk ( szűkebb és tágabb) gyógynövényeit, azok alkalmazásának lehetőségeit, felderítsük azokat a helyeket, ahol a növényekkel szakértő módon foglalkoznak. A keresés során akadtunk rá egy új kezdeményezésre Tolcsván, az egykori Dessewffy- kastélyban kialakított Herba-Kastélyra és a programjaira.

A gyógynövényeké a főszerep immár a kastélykertben és bent az épületben is- a könyvtárban igazi könyvritkaságok találhatók ebben a témakörben- az ott termesztett növényeket a nagyközönség bevonásával "dolgozzák fel": tinktúrákat, krémeket, szappanokat, párlatokat készítenek belőlük. A kastély épülete nem túlságosan nagy, igazán emberléptékű, élhető- ahogy valóban használja is Budaházy Péter- a tulajdonos- és családja, amikor Tolcsván tartózkodik. Nekünk volt szerencsénk beszélgetni is vele személyesen- erre persze csak utólag jöttünk rá, itthon :)

 Ő a tulajdonosa egyébként a Helia-D -nek és saját fejlesztésű kozmetikumcsaládja (ZELKA) is van. A Helia-D nem ismeretlen előttünk, hiszen a 80-as évek vezető hazai gyártású kozmetikumai voltak, sajnos néhány év "mélyrepülés" után most van esélye megújulva kitörni a háttérből. Organikus, bio, természetes és hazai- ezek a kulcsszavak jellemzik manapság.
A Kastélyban rendszeresen szerveznek bemutatókat, work-shopokat, ahol bárki részt vehet egy-egy kozmetikum elkészítésében, kitalálhatja saját parfümjét is akár. Mi pont a " Múzeumok éjszakája" rendezvénybe csöppentünk, s bár az estét, a gyertyafényes- saját készítésű mécsestartóval- tárlatvezetést nem vártuk meg, láttunk levendula- lepárlást, megtanultuk a levendula-buzogány elkészítését és csupa jó élménnyel gazdagodtunk. Gyönyörű környezet, kedves emberek, szép növények (a fehér! levendula egyenesen mesés), fenséges illat mindenhol- ezek jellemezték a délutánt. Megérte elmenni és még biztosan visszatérünk egy-egy rendezvényre... :)

UI: már most tudjuk, hogy biztosan visszatérünk, mert egy olyan helyszínen bármit készíteni is óriási élmény! 🙂