Jul. 19, 2017

Erdélyi csodák

Gabival Erdélyben jártunk néhány héttel ezelőtt egyfajta tanulmányúton. A II. Székely Gyógynövénynapok rendezvényeire mentünk az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Campusa szervezésében és több neves gyógynövényszakértő-és termesztő kertjébe is ellátogattunk. Rengeteget tanultunk, kaptunk Mindenkitől. Eddig a hivatalos rész...

https://www.facebook.com/TEAharmoniaFitoterapia/ oldalon többet is megtalálhat az utazásról :)

Az idén - felnőtté válásom óta- már 4. alkalommal tudtam elutazni Erdélybe, de mondhatom, ebből nem lehet eleget megélni. Mindig visszavágyom. Amit ott tapasztalok, feltölt maximálisan.

Most a gyógynövények körül forgott minden, rendkívül sok emberi tényezővel "fűszerezve". Hihetetlenül csodálatos embereket ismerhettünk meg utunk során. Utitársaink és vendéglátóink egyaránt hozzájárultak történetükkel, sorsukkal - erőt és hitet adva feltöltődésünkhöz. Nekem mindenképpen!

Erdély elképesztő méreteivel, a vendégszerető és nyílt szívű ott élő emberek mindig óriási hatással vannak rám. Elgondolkodtatnak: hogyan tudnak mindig mosolyogni? Hogyan tudnak hinni- bármiben is? Nem szeretnék politikát belevinni írásomba, de elszakadva az Óhazától , magyarnak lenni- és igaz magyarnak- olyan messze, sok száz kilóméterre innen, nem lehet könnyű. Ám számukra ez a természetes! Nem kérdés, hogy magyarok!

Böjte Csabát sokan, sokféle indokból támadják- sajnos. Egy azonban vitathatatlan- olyan dolgot vitt végbe, indított el országszerte és azon túl is, ami egyedüli reménye az Általa ( a Szent Ferenc Alapítvány) felkarolt gyermekeknek. Más esélyük nincs! Szerencsére sokan megragadják ezt az esélyt, élnek vele, bebizonyítva, hogy közöttük is vannak tehetséges, sőt nagyon tehetséges fiatalok, akik jobb sorsra érdemesek. Amit láttam, az elég bizonyíték arra, hogy megérdemelnek minden segítséget, támogatást! A létrehozott 83 otthon több ezer gyermeke minden apró kedvességnek örülni tud. Az ott nevelkedő gyerekeket valóban az Életre készítik fel nevelőik: otthonaikat maguk takarítják, segítenek a főzésben, szigorú napirendjüknek a ház körüli munka természetes részét képezi. Megtanulnak tervezni, étrendet összerakni, a hozzávalókat kiszámolni, pénzzel gazdálkodni, elsajátítják a háztáji növénytermesztés- és feldolgozás, állattenyésztés alapjait. Minden otthonhoz tartozik egy 2 hektáros kert is, amit ők művelnek és megtermelik a nekik szükséges, egész évre elegendő zöldségeket. Hús csak ritkán kerül az asztalra. Számukra ez azonban természetes. 

Nagyon mély nyomot hagytak bennem az ott látott és tapasztalt dolgok. Azóta sem tudnak kimenni a fejemből, "kattognak a kerekek". Vallom: Ezt Mindenkinek meg kellene tapasztalnia legalább egyszer az életében! Jövőre újra biztosan...

http://www.gyogyitogabi.com/435587773 a képek az albumban önmagukért beszélnek :)