A pajzsmirigyünk, mint "karmester"

A szakmai anyag forrása: Dr.Alexander Haskell N.D.

Elöljáróban azonban néhány szó a pajzsmirigy működéséréről. A pajzsmirigy hormonok olyanok a szervezet számára, mint az üzemanyag a gépkocsik számára. Ha nincs vagy kevés van belőle, nem juthatunk el a célállomásra. Sejtjeink nem tudnak megfelelően működni, ha nem kapják meg a megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormont éspedig a T3-at, mert ez az egyetlen biológiailag aktív pajzsmirigy hormon.

Lássuk, milyen is a pajzsmirigyet irányító kontrollmechanizmus. A TSH (tiroidstimuláló hormon) kiválasztását a hipotalamusz irányítja a TRH hormon (thyrotropin-releasing hormone) segítségével. A TRH hormon stimulálja a pajzsmirigyet a TSH hormon termelésére. A szomatosztatin, melyet szintén a hipotalamusz termel, pedig a TSH termelés csökkentését ill. leállítását  irányítja.

A TSH hormon szintje a vérben összefüggésben van a T4 és a T3 pajzsmirigy hormonok szintjével, vagyis ha a T4 ill. T3 hormonok szintje a vérben alacsony, a TSH termelés fokozódik, ha pedig a T4 és T3 szintje magas, akkor a TSH termelés lecsökken, vagy leáll.

Ha a fenti folyamat megfelelően működik, akkor a pajzsmirigy egészséges. Mi történik azonban, ha nem működik rendben?

A pajzsmirigy alulműködése

A pajzsmirigy alulműködés tömör megfogalmazása az, hogy a szervezetünk nem jut elegendő T4 és T3 hormonhoz. A pajzsmirigy alulműködés néhány jellemző tünete:

 • Hideg érzet
 • Alacsony testhőmérséklet
 • Csökkent izzadás
 • Myxödéma (püffedt bőr főleg az arcon, szemhéjakon, kezeken, karokon)
 • Gyenge izomzat
 • Izomgörcsök ill. fájdalom
 • Fáradtság/kimerültség
 • Alacsony mozgásinger
 • Konstipáció (székrekedés)
 • Depresszió
 • Vékony, törékeny körmök
 • Durva, vastag haj
 • Hajhullás
 • Száraz, törékeny, viszketős bőr
 • Akne és bőrfertőzések
 • Sápadt bőr
 • Súlygyarapodás
 • Vízvisszatartás
 • Alacsony pulzusszám (kevesebb mint 60 percenként)
 • Szívremegés
 • Megváltozott hang (mélyebb, durvább)
 • Duzzadt nyelv
 • Abnormális vagy fájdalmas menstruáció
 • Gyengébb memória
 • Meggyengült gondolkodási képesség
 • Koncentráció képtelenség
 • Fejfájás
 • Lassú reflexek
 • Anémia (vérszegénység)
 • Étvágycsökkenés
 • Rövid, szaggatott lélegzet
 • Normálisnál nagyobb alvásigény
 • Csökkent libidó
 • Ingerlékenység, hangulatingadozás

Elsődleges alulműködés, amikor a hipofízis elegendő mennyiségű TSH-t termel, azonban a pajzsmirigy nem tud elegendő T4 és T3 hormont termelni. Az alulműködésnek ez a leggyakoribb oka. Másodlagos alulműködés, amikor maga a hipofizis nem tud elegendő TSH-t termelni és a pajzsmirigy hormonok szintje is alacsony. Harmadlagos alulműködés, amikor a probléma magában a hipotalamuszban van.

 

A pajzsmirigy alulműködés diagnosztizálása

A diagnosztika alapja egy vérből végzett vizsgálat, mely a pajzsmirigy hormonok vérbeli szintjét hivatott megállapítani. Sajnos a pajzsmirigy hormonok laboratóriumi vizsgálati értékeit gyakran félre interpretálják, melynek eredményeként emberek milliói nem értik, miért érzik magukat olyan kellemetlenül és nem kapnak megfelelő segítséget, amilyenre szükségük lenne.

Az igazság az, hogy a pajzsmirigy alulműködés nem alakul ki egy éjszaka alatt. Az elsődleges pajzsmirigy alulműködés évek, évtizedek alatt fejlődhet ki. Igen fontos lenne a megelőző folyamatok észlelése és megfelelő kezelése, hogy ne alakulhasson ki egy komolyabb pajzsmirigy betegség.

Megelégedhet-e az orvos a TSH ún. „normál” laboratóriumi értékével?

Kezdetben az orvosok diagnózisukat a tünetekre és a betegek panaszaira alapozták. A korai 60-as években vezették be aztán a TSH mérését a pajzsmirigy diagnosztikában, mely eleinte megzavarta az orvosokat, mert a TSH nyilvánvalóan hypothyroid esetben is a normál tartományban volt.

A TSH referencia tartományai az évek során egyre közeledtek, mert kiderült, hogy ún. normál értékek ellenére az alulműködés tünetei továbbra is jelentkeztek. Eleinte a felső határ 5,5 volt, majd 4,5 lett (Magyarországon még ma is e körül van!) azonban még ez az érték is túlságosan magas. Az Amerikai Klinikai Endokrinológiai Társaság már 2002-ben javasolta a TSH referencia értékek 0,3 – 3,0 közé való beállítását. Ez a változtatás emberek millióinál, kiknél korábban normál értékeket állapítottak meg, derülhet ki, hogy valójában elsődleges pajzsmirigy alulműködésük van.

A pajzsmirigy alulműködés diagnózisa igen gyakran „fekete vagy fehér”, van vagy nincs. Ezen megállapítások alapja a laboratóriumi teszt, mely szerint az eredmény tartományon belül van vagy kívül.

A gyakorlatban, ha az orvosok csupán a TSH értékei alapján diagnosztizálnak, emberek ezreinél állítanak fel téves diagnózist és maradhat el a hipothyreózis megállapítása.

Hashimoto, mint betegség

Hormonrendszerünk rendkívül összetett, melynek egyik legfontosabb irányítója a pajzsmirigy, valamint az általa termelt hormonok. A pajzsmirigy felelős az egész anyagcserénk megfelelő működéséért is, ezen keresztül az egész szervezet működését is irányítja. Mint egy karmester.

Az általa termelt hormonok (T3, T4) minden metabolikusan aktív szövetben fokozzák az O2- felhasználást- így befolyásolják az anyagcserét. Minden egyéb hatás ennek a következtében alakul ki- másodlagos hatásként.Szerepük van a zsíranyagcserében, a szénhidrát- anyagcserében befolyásolják a szív munkáját, hatással vannak a csontvelő vérképzésére, a májban a karotinnak A-vitaminná történő átalakulására, az idegrendszer működésére, az agy fejlődésére, a tejelválasztásra, az izmok állapotára- gyakorlatilag minden szervünk működése függ tőlük.

Ahhoz, hogy a pajzsmirigy által termelt hormonok aktívak legyenek: jódra és egy enzimre, a pajzsmirigy-peroxidáz (TPO) nevű fehérjére van szükség. Ha valamelyik hiányzik vagy nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben, a hormonszintek lecsökkennek, ezáltal megváltoznak az általuk szabályozott folyamatok is. És itt jelenik meg a Hashimoto által leírt tünetcsoport: a legtöbb esetben a TPO nevű enzim ellen jelenik meg ellenanyag a szervezetben- a sejtek alkotórészei ellen termelődő ellenanyagok mellett, tönkretéve a fehérjét és annak működését megakadályozva. (anti-TPO)

A pajzsmirigy működését feed-back visszacsatolásos módszerrel az agyalapi mirigy (hipofízis) által termelt stimuláló hormon (TSH) szabályozza. Ha csökken a T3 vagy T4 szintje- emelkedik a TSH szintje, hormontermelésre késztetve a mirigyet és fordítva. Így ennek a szintje jelzi- jelezheti, hogy éppen túl-vagy alulműködik -e a pajzsmirigyünk. Hashimoto- gyulladás esetén , mivel a hormonszintek sokáig nem csökkennek jelentősen a TSH emelkedés sem jelenik meg rögtön a laboratóriumi értékekben. Van viszont anti-TPO (lásd fent), nem is kevés!

Milyen tünetek esetén kell gondolnunk a pajzsmirigyünk rendellenes működésére?

1. A klasszikus túlműködés tüneteinél: izzadékonyság, szapora szívműködés, jó étvágy mellett a testsúly csökkenése, ingerlékenység, a szívritmus zavarai, a pajzsmirigy megnagyobbodása, kézremegés, meleg, puha bőr, egyes esetekben a szem kidülledésével járó ún. exophthalmus.

2. A klasszikus alulműködés tüneteinél: rossz hidegtűrő képesség, vizenyősség, meglassult viselkedés és gondolkodás, gyenge emlékezés, száraz, durva bőr és haj, rekedt hang.

Ezen esetekben viszonylag könnyen rá lehet jönni, mi is a baj forrása.

3. Oedemára való hajlam

4. Fogyásra való képtelenség

5. Meddőség, szabálytalan menstruáció

6. Időnként előforduló szapora szívműködést mutató epizódok

7. Alvási problémák

8. Krónikus fáradtság, kimerültség, depresszió

9. Izomfájdalmak, -görcsök ( forrás )

Utóbbiak esetében a gyanúnak ott kell lenni bennünk, hogy a pajzsmirigy irányában  (is) kell keresgélnünk. 

 

 

Mit tehetünk a folyamat lassítása érdekében?

Több lehetőségünk is van szerencsére, amelyek egyre inkább bizonyítást nyernek, hogy segítenek a Hashimoto- thyreoiditis folyamatának lassításában, a tünetek mérséklésében:

- mivel autoimmun folyamatról van szó, a szervezetünk másképp dolgozik, megfigyelték a gluténnel szembeni intolerancia jelenlétét is ezekben a betegekben, ami gyorsítja és súlyosbítja a folyamatot- a glutén kiiktatása az étrendből jó hatással van a betegség alakulására

- természetes jód-pótlás Spirulina alga segítségével

- fontos a Szelén pótlása minden ilyen esetben

- Cink pótlás

- a bélflóra is átalakul, a Saccharomyces boulardii, mint bélflóra-regeneráló készítmény jótékony hatását több esetben is igazolták.

- B vitaminok pótlása (B6+ Mg)

- D3 vitamin pótlása!!!

- stresszkezelési technikák, meditáció, relaxáció

- gyógynövények: közönséges galaj, szurokfű, apróbojtorján, körömvirág keverékben teaként ill. pakolásként

- jóga!!!

7 étel, ami nem tesz jót a pajzsmirigyednek

Miután az előzőekben felsoroltam, mit is tehetünk gyógyulásunk érdekében, itt az idő, hogy felhívjam a figyelmet néhány ételre, ami kifejezetten ront az állapotunkon.

1. SZÓJA- e legtöbb esetben génmanipulált "élelmiszer" és a pajzsmirigy hormonok termelése ellen dolgozik

2. GABONAFÉLÉK- különösen a glutént tartalmazóak, mert nagyon erős kapcsolat van a lisztérzékenység/glutén intolerancia és az autoimmun pajzsmirigy betegségek között.

3. A NYERS KÁPOSZTAFÉLÉK- mert versenyeznek a jód felvételéért a pajzsmiriggyel.

4. KOFFEIN- mert jelentősen befolyásolja a pajzsmirigyet szabályozó TSH szintjét, ezáltal lecsökkentve a pajzsmirigy és a mellékvese hormontermelését

5. CUKOR- károsítja a pajzsmirigy működését, többek között felelős a gyulladásért, az "áteresztő bél syndroma" kialakulásáért, inzulinszint kiugrásokat okoz...

6. FLUOROZOTT IVÓVÍZ- károsítja a TSH termelését, többek között.

7. NÖVÉNYI OLAJOK- blokkolják a hormonok termelését és szállítását a szervezetben, valamint gátolják a sejtek optimális pajzsmirigy-hormon felhasználását.

(forrás)

7 tápláló étel a pajzsmirigy számára

1.PARADIÓ- az egyike legnagyobb szelén- és egyéb ásványi anyag tartalmú élelmiszer a pajzsmirigy számára

2.TENGER GYÜMÖLCSEI- gazdagok jódban és sok nyomelemben- ezek is nagyon fontosak a pajzsmirigy egészséges működéséhez.

3.TÁPLÁLÓ ZSÍROK- a magas omega3 tartalmú zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak

4. SZABAD TARTÁSÚ ÁLLATOK HÚSA- a kiegyensúlyozott hormontermelés számára megfelelő arányú zsírsavakat és aminosavakat tartalmaznak

5.MACA- egy olyan szuperélelmiszer- egy inka gyökérzöldség- ami egy valódi energiabomba, fokozza a lusta pajzsmirigy működését, mérsékli a depressziót

6. ERJESZTETT ÉLELMISZEREK- tele vannak a pajzsmirigy számára nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, jótékony bélbaktériumokkal

7.ROSTOK- stabilizálják a vér cukorszintjét és javítják az emésztést, emelik az antioxidánsok, a vitaminok és ásványi anyagok szintjét a pajzsmirigy számára

( forrás )